Op De Digitale Stad Nieuwegein hebben we wekelijks een portret van een opmerkelijk persoon. Met de camera in de aanslag lopen we door Nieuwegein. Gefascineerd in personen proberen we met de camera, opvallende, opmerkelijke personen vast te leggen. Wie is de man, vrouw of kind die daar zit, loopt, fietst, werkt ligt of speelt? Deze week Gina Bijnsdorp.
Arend Bloemink: ‘Vreeswijk. Het mooie oude dorp aan de rivier De Lek. Naast Jutphaas een van de twee dorpen die samen de basis vormen van het huidige Nieuwegein.’
‘Vreeswijk. De plek waar het Portret van deze Week haar stekje vond in de voormalige dominees-pastorie. Na een forse, inwendige verbouwing van het pand geniet zij nu dagelijks van het zicht op de Oude Sluis, de Dorpsstraat en de sfeervolle entourage. Gina, het portret, nodigt me, na mijn aanbellen, meteen uit naar de zolderetage. Daar waar zij een rustgevende yogaruimte heeft ingericht. ‘Wel de schoenen uitdoen hoor!’, zo stelt ze. Ik ben bekend met yoga en begrijp het. ‘Geen probleem!’ Op zolder aangekomen voel ik meteen de warmte die uit de warmtepanelen neerdaalt en valt het me op hoe hoog (‘Wel vijf meter’) de ruimte is. En hoe heerlijk licht deze yogastudio is.’
‘Nadat we een eerste serie foto’s hebben gemaakt, troont Gina me mee naar de eveneens op de zolderverdieping aangelegde pantry. ‘Kijk, dit heb ik persé zo willen hebben. Een ruimte tussen het aanrecht en het raam waar precies een plekje voor mij is. Zo kan ik van het kijken naar het Vreeswijkse leven helemaal tot rust komen…’
‘Ik begrijp het volkomen.’
Maak middels de antwoorden die Gina Bijnsdorp op de vijf (altijd dezelfde) vragen geeft nader kennis met haar, met haar vele bezigheden in en voor Nieuwegein en lees hoe zij over Nieuwegein denkt.’
Wie ben je?
Mijn naam is Gina Bijnsdorp. Geboren in Limburg en getogen op het eiland van Dordrecht. Daar heb ik 44 jaar gewoond, waarvan lange tijd in de historische binnenstad en aan de havens. Ik ben een fervent zeiler, hou van zingen en wandelen. Ik zing in popkoor Hold the Line, het koor van De Kom.
Mijn achtergrond is Sales en Marketing. Vanuit verschillende commerciële functies reisde ik voor een wetenschappelijke uitgeverij zestien jaar de hele wereld over, waarvan tien jaar zeer intensief. Mijn werkgebied was uitgebreid, Noord-Amerika, Azië, Europa en Scandinavië. Ik beoefen al ruim 15 jaar yoga en meditatie. Het gaf me het nodige tegenwicht aan mijn drukke commerciële leven.
In 2012 nam ik afscheid van mijn werkgever, overtollig verklaard na de zoveelste reorganisatie. Tegelijk met een Outplacement traject startte ik een vierjarige HBO opleiding tot yogadocent. Dat zou een kantelpunt worden in mijn carrière. Een uitdaging die ik vol vertrouwen aanging. Met recht het roer om!
Met popkoor Hold the Line olv Raimond Metting zijn we in voor leuke optredens, zoals flashmobs in het theater bij de voorstelling van Kiki Schippers en tijdens het LijfStijl Event, waarbij oa de optredens door gingen in de tram. De Korendagen in Paradiso. We zijn er bij met happenings op City en bij speciale dagen in De Kom, zoals de open dagen bij het Theaterweekend. Een enthousiast en gezellig koor dat altijd op zoek is naar bassen, tenoren en sopranen. Dus kun je zingen, doe dan mee.
Wat doe je in het dagelijks leven?
Ik ben yogadocent en ademcoach. Sinds maart 2015 geef ik met veel plezier yoga in mijn eigen studio in Vreeswijk.
De naam Studio Yoga suits you heeft een dubbele betekenis en is gekozen met een knipoog naar de business man/vrouw in het strakke pak. Ten tweede past yoga ons allemaal. Het past bij jou, en bij jou en iedereen mag de yoga beleven op zijn eigen manier.
Bij Yoga suits you werk ik met kleine groepen. Dat maakt dat iedere les anders is. Yoga is voor mij communiceren zonder woorden, de weg naar binnen ervaren en je zelfbewustzijn vergroten. Met mooi weer doen we yoga in de tuin. In de schaduw van de gigantische grote wilg, zichtbaar vanaf de Spuisluis blijft dat een belevenis. Yoga in de buitenlucht ervaar je intenser. In augustus is de studio gesloten, maar wordt er altijd zomeryoga in de tuin gegeven.
Mijn specialisaties zijn Ademtherapie, Zwangerschapsyoga en Yoga voor vrouwen. Naast de wekelijkse yogalessen, geef ik cursussen Fusion Hormoonyoga om vrouwen te ondersteunen met problemen rond hun cyclus, PMS, PCOS en overgangsklachten. www.fusionhormoonyoga.nl
Als Zelfstandige is het belangrijk om de ontwikkelingen in het vakgebied te volgen en in contact te blijven met je collega’s. Zo organiseer ik Intervisie middagen en zit ik in een netwerk voor vrouwelijke ondernemers. Regelmatig zijn er gastdocenten in de studio om speciale workshops te geven. Tweemaal per jaar organiseer ik yogaweekenden in België. www.yogasuitsyou.com
Hoe lang woon je al in Nieuwegein?
Ik ben voor de liefde naar Nieuwegein gekomen. Dat was in 2007. Eerst woonde ik in de Doorslag aan de Hollandse IJssel. Sinds vier jaar zit ik op een van de mooiste plekjes in Nieuwegein.
In 2014 zijn we gevallen voor een prachtig oud pand in Vreeswijk, dat grondig verbouwd moest worden. Voor mij voelde het heel vertrouwd, ik heb eerder aan de grachten gewoond. We maakten plannen om wonen en werken te combineren en er werd een start gemaakt met het opzetten van mijn yogastudio. Vier weken na de verhuizing openden we de yogastudio met een kunst expositie. Zes weken later gaf ik mijn eerste yogales. Ondertussen was de aannemer vertrokken en klusten we zelf naarstig verder.
Nu schrijven we begin 2019. Na zes jaar intensieve studie kan ik me volledig richten op mijn yogastudio. Het huis waar we met een roze bril voor gekozen hebben, is zo goed als klaar en staat op een fantastische plek. Het verveelt nooit en ik waardeer het nog steeds om hier te mogen wonen en les te geven.
’s Morgens maak ik de studio klaar en zie ik hoe het dorp ontwaakt, de horeca zet zijn terras op en winkeliers lappen ramen, vegen de stoep en zetten hun waren voor de deur. Na een lange rustige winter weten we, zodra Luigi’s half maart zijn deuren opent is het lente!
Wat vind je van Nieuwegein?
De eerste vijf jaar was ik de voor Nieuwegein zo typerende forens en had ik weinig binding met de stad. Dat kwam later. Met de bewoners van de IJsselsteinweg wonnen we in 2012 het Klimaatstraatfeest. Door de Gemeente Nieuwegein werd ik daarna benaderd om mee te denken over Nieuwegein als duurzame stad. Vandaaruit is netwerk Samen Duurzaam Nieuwegein ontstaan en daar heb ik me een aantal jaren actief voor ingezet.
Tijdens inspirerende en actieve bijeenkomsten gingen we (gemeente, MVO-bedrijven en bewoners) met elkaar aan de slag om ideeën concreter te maken en met elkaar te verbinden. Zodat we elkaar kunnen versterken en optimaal samenwerken aan een duurzaam Nieuwegein.
Initiatieven als oa de Duurzaamheidsmarkt, het Repair Café, wijkmoestuin Cirkeltje Rond, Energie N (Energie transitie Nieuwegein), De Proevtuin, de Kledingbank zijn in de loop der tijd opgezet en in eigen beheer uitgegroeid tot een begrip. Met Jennifer Huizing heb ik vijf jaar lang het jaarlijkse oogstfeest in Park Oudegein georganiseerd. Samen eten van de oogst uit Nieuwegeinse grond, de moestuin bij het MEC, peren plukken in de boomgaard naast de molen en soep koken in de heksenketel.
Door de Klimaatmars en de leerlingenprotesten zie ik de aandacht voor duurzaamheid en het klimaat in rap tempo versnellen. In Nieuwegein is die beweging al jaren gaande. Als eigenaar heb ik onze jaren ’30 woning inmiddels danig verduurzaamd, zodat dit nu een eigentijdse comfortabele woning is.
Ik vind het bijzonder om te ervaren hoeveel betrokken inwoners er zijn. In Vreeswijk zijn er 26 evenementen per jaar en het leger vrijwilligers dat tijdens deze activiteiten voor en achter de schermen actief zijn is enorm. Ik heb daar veel respect voor. Kaarslicht in Vreeswijk, Koningsmarkt, de intocht van Sinterklaas, het sluizenfestival, de sluizenloop.
City Nieuwegein heeft zich als stadshart goed ontwikkeld. Zeker de Markt is een gezellig plein geworden. De Kom is een fijne schouwburg met het toonkunstencentrum. Daar kom ik graag. De vernieuwing van het tramstation zou voor forensen een goeie boost kunnen zijn om de auto makkelijker te laten staan.
Wat kan er beter in Nieuwegein?
Nieuwegein heeft nog steeds een imago probleem. Terwijl de stad zoveel te bieden heeft, het project Sas van Vreeswijk, verbreden van de derde kolk volg ik op de voet, ik wandel vaak een rondje over de dijk. De Forten in Nieuwegein zijn als onderdeel van de Hollandse Waterlinie genomineerd als UNESCO Werelderfgoed status. Een modern stadscentrum, de vele groenvoorzieningen en Park Oudegein. Bezoekers zijn altijd verbaasd als ze bij me langs komen, oh ik dacht dat je in Nieuwegein woonde. Haha. Meer trots uitspreken over onze stad, dat zouden we vaker mogen doen.
Tot slot ben ik van mening dat de participatiemaatschappij een groot goed is. Al zou ik graag zien dat de Gemeente Nieuwegein zorgvuldiger om zou gaan met enkele basisvoorwaarden, groenbeheer en schone straten. Zo zijn de wekelijkse veegbeurten afgeschaft. Op donderdag is het markt op de Dorpsstraat en op vrijdag werd het dorp schoongeveegd. Dat gebeurt nu nog sporadisch. De bloembakken aan de straatlantaarns in de wijk passen sinds 2018 niet meer in het Gemeentebudget. Gastvrijheid begint met schone straten en een prettige uitstraling. Verder zouden de pleinen/straten waar veel evenementen georganiseerd worden, standaard moeten worden voorzien van stroomkasten. De diverse vrijwilligersorganisaties kunnen dan op plug/play basis geluidsinstallaties, kerstbomen en zo eenvoudiger aansluiten. Nu ligt er aan één kant van de kolk toevallig een stroomkast omdat daar vroeger de markt was. Met verlengkabels over en onder de historische bruggetjes gaan we alles weer passend maken. Lijkt me een aandachtspunt waar we elkaar wel tegemoet kunnen komen.
Een Nieuwegein waar we nu en in de toekomst prettig en gezond kunnen wonen, werken en recreëren. Dat doe je met en voor elkaar!